Monday, 29 February 2016

RINDU

*** Tak memasal dapat Ilham wat 'benda' ni... 

RINDU

Dalam kepayahan menjejak langkah,
Aku… Pelakon kecil di pentas yang gah!
Sebagai manusia, aku tak dapat mengelak,
Sesungguhnya, bejana hati ini sarat dengan rindu.

Rindu… Kau selalu bertamu,
Hanya aku yang tak ambil peduli,
Mahu bertanya rindu ini untuk siapa?
Tiada jawapan… kosong.

Asaku menongkah langit dunia,
Mencari pemilik rinduku,
Namun tidak kedapatan ,
Mungkin dia bersembunyi… tapi dimana?

...

Hayok… siapa yang dah buat zaqea rindu ni?
Hai semua… Assalamualaikum Awwalan…

By the way, sejak akhir2 ni… terasa rindu pada sesuatu. Insya-Allah yang baik2. Apa makna rindu? Siapa tau?... awak? Awak? Ok… jap eh… zaqea pernah terbaca definisi rindu ni… tapi untuk kepastian klik sini kejap!

Ok, dah tahu kan? Suatu perasaan ingin benar berjumpa seseorang… maksudnya memang nak jumpa sangat! Contoh… Jumpa kawan yang dah lama tak berhubung. Sweet sebenarnya bila rindu kerana Allah. Pung pang, pung pang… kita set date untuk jumpa… eits… main terjah je ke? Jom check list adab-adab yang digariskan bila nak buat REUNION dengan kawan2 yang dah lama tak berjumpa ni… ^^

Pertama : Hindari berkata yang lagha
Apa itu lagha? Sia-sia… ya, sia-sia… dalam erti kata lain, jangan bercakap perkara-perkara yang buruk, keruh, hodoh… contohnya, mengumpat orang lain… mengata sana-sini… eh awak, kita jumpa ni nak bertanya khabar… nak mengenang zaman kegemilangan… so, bicara hal yang manis-manis belaka… bila balik nanti, senyuman tu tak lekang dari bibir… hihi…

Kedua : Pendengar yang baik
Bila dah berjumpa, kadang semua benda kita nak kongsi… kan? Kan? Boleh… tapi, ada bagusnya kita jadi pendengar yang baik… cuba beri peluang pada kawan2 yang lain untuk berkongsi cerita… janganlah dari awal jumpa sampai ke sudah asyik kita je nak bercerita… hello… ini bukan segmen awak je tau… ingat kat orang lain… bahagi turn.

Ketiga : Berbual dengan semua orang
Hamboi… part ni memang… lazimnya lah… kita akan berborak sakan dengan clickers kita je kan? Bila dengan orang lain… KRIK KRIK, KRIK KRIK… dah2… buang sifat budak2 baru nak up. Jom kita layan semua orang… Tak salah… yang penting jangan fikir negatif. Ya, memang dulu awak tak kamceng… tapi tu dulu… sekarang ni la masanya awak berkenal-kenalan… Tak kenal, maka tak sayangkan?

Keempat : Sebelum bercakap, Fikirlah dahulu…
Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.
Terlajar perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya...

Biasa dengarkan ayat kat atas tu? Simple, fikir dulu sebelum bercakap. Jangan sampai menghina dan menyakitkan hati orang lain. Nak2 awak bagi soalan yang pure kebabom! Soalan2 sensitif dan kadang2 soalan tak masuk akal… Kalau ‘dibeli’ dengan cara baik, Alhamdulillah selamat… kalau kena bedal… faham2 sendirilah ye … hihi… jom, didik lidah tu jadi baik. ^^

Kelima : Bersopan-santun
Cukup dengan intonasi suara yang lemah-lembut + senyum. Ok dah tu… dulu awak boyish ke? Tu dulu punya cerita beb… ni zaman la ni… jangan segan okeh! ^^

Keenam : Jangan hipokrit
Wah… ini bahaya! Buang perangai hipokrit ni… orang tak suka. Kadang2 orang salah erti makna hipokrit. Ye betul, awak dah memang macam tu sejak azali… tapi, menjaga adab bukan sesuatu yg hipokrit tau. Kena faham tu ^^

Ketujuh : Sabar
Oh… sabar itu perlu. Tak semua orang macam kita. Ada jenis yang nak tahu macam2… nak cerita macam2… terlajak lidah macam2… semua macam2 sampai lain macam jek… hihi… so, sabar. Bila lagi nak berkumpulkan? Ingat pahala sabar tu besar tau ^^

p/s : jangan kita pulak yang buat orang hilang sabar… hihihi

Ok… rindu2 jugak… hari ni 29 Februari. Special kan? 4 tahun sekali baru jumpa tarikh ni… agak2, ingat lagi tak masa 29 Februari tahun yang sudah kita kat mana?  Rindu tak? Sebenarnya zaqea rindu 29 Februari 2012… Lepas hari ni… 29 Februari 2016 akan menjadi sejarah dan kita bersua semula pada 29 Februari 2020! Agak2… kita kat mana masa tu? ^^

Harapan zaqea, semoga usaha hari ini menjadi wawasan untuk hari esok. Semoga semuanya baik. Insya-Allah. Kepada-Mu berserah.


Ok, tutup kedai… Jumpa lagi

Tuesday, 16 February 2016

Newbie? Scroll Down ^^

Assalamualaikum…

Knock… knock… berhabuk dah blog zaqea ni… punya lah lama x menulis… huhuhu T-T

Hampir 2 bulan berada di pejabat baru… suasana baru, office-mate baru, wajah baru dan semangat baru. Alhamdulillah, Allah Maha Berkuasa terhadap makhluk-Nya dan tidak akan menganiaya hamba2-Nya.

Masih dalam department yang sama… Cuma ber’bapa’kan BPTV pula… bapa yang dulu BPI ^^. So, banyak yang zaqea kena belajar. Well, hidup ini adalah sekolah dan madrasah bagi manusia. Pelajaran paling berharga adalah sebuah pengalaman. Mana nak dapat? Dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung!

Ok… bagi uols yang seangkatan dengan zaqea, berada ditempat baru… x kisah la samada bertukar sekolah, kolej, tempat kerja, rumah dsb. Lai… lai… zaqea nak share tips sikit… sebagai panduan kot ada yang kekok @ baru 1st time bertukar ;

Check it out!

Rule Number 1          : Belajar dan Memahami Etika
            Ok… setiap tempat baru mesti ada etika dan budaya kerja tersendiri. Apa yang perlu dilakukan adalah belajar dan memahami etika tersebut sehingga kita dapat beradaptasi dengan suasana yang baru. ^^Jangan main langgar…

Rule Number 2          : Bersemangat
Semangat tu penting… sangat penting sebab… kalau awal2 dah gugur diperbatasan… macam mana tu? Rambut sama hitamkan? Tapi perlu ingat… hati lain2 guys. First impression tu penting. Jangan disebabkan awal2 kita layu, lesu… dapat gelaran si pemalas. OMG!

Rule Number 3          : Sedia Belajar Dengan Perkara Baru
Awalan, bagi newbie. Perlu siap sedia belajar perkara-perkara baru. Ok, x semestinya kerja yang kita buat dulu sama dengan kerja kita sekarang. Misalnya, dulu buat uruskan hal2 berkaitan pentadbiran... la ni handle asset pula… haru mak! Xpe… positif aje… makin banyak kita belajar, makin banyak ilmu dan pengalaman… makin mudah kerja kita dan makin banyak pahala ^^

p/s ; jangan memandai… orang x suka. Belajar elok2 dan teliti.

Rule Number 4          : Berkenalan Dengan Semua Orang
Aiseh… ni direct untuk zaqea… oi zaqea, do this! Buat awak semua yang agak malu2 meow pada awal perkenalan… maybe sukar, susah, payah dsb… Tapi bagi si pemalu… cuba cabar diri anda ^^ … Positif pada semua orang dan berkenalanlah dengan semua. Jangan memilih pula tau… X nak kaaan kena cop sombong?...

Rule Number 5          : Ringan Tulang… opss… Jangan Sampai Kena Buli
Agak tiba2 blank dan x tau nak buat apa… atau kerja2 kita dah beres… Elakkan menghadap HP semasa dalam tempoh percubaan / awal2 lapor diri. Letak jauh2. Cuba bantu kawan2 baru dalam selesaikan tugas. X salah… dari kelihatan canggung dan bingung, betul x? Perkara kecil macam ni membuka peluang kita untuk lebih mudah berinteraksi dengan kawan2 baru. Ingatan Kasih Sayang; ringankan tulang, jangan sampai dibuli

Rule Number 6          : Sopan, Sopan dan Sopan
Sopan santun budaya timur. Sopan ketika berkomunikasi. Tanamkan sifat saling hormat-menghormati antara satu sama lain. Jangan bergurau secara kasar dengan sesiapa... Ingat tadi tu… rambut sama hitam tapi hati lain2. Tolong jaga bahasa kita, cara bertutur dan perbaiki intonasi ketika berbual dan berbincang. Tak susah pon… didik diri untuk jadi baik, sebab perkara baik ni tak datang bergolek ^^

Rule Number 7          : Dilarang Bergosip
Gosip? Toksah join le… ada terdengar cerita ini itu bla bla bla… elakkan sebelum terjebak. Pasang niat awal2… datang sekolah/kerja untuk tunaikan tanggungjawab bukan untuk jadi wartawan melodi ye… hihihi… hal2 remeh macam ni x beri faedah dan keuntungan… baik buat kerja elok2… mana tau boss usya dapat promotion naik pangkat… ye dak?

Lastly              : Senyum Selalu
Senyum tak perlu kata apa2. Senyum. Banyak manfaat yang kita perolehi dengan sebuah senyuman antaranya mengurangkan stress and petua awet muda…. Nak sentiasa muda? Senyum… x perlu kata apa2… Insya-Allah… stress pon kurang… rite ^^

Alhamdulillah… sekian dulu entri zaqea buat masa ni… semoga bermanfaat dan kepada semua sahabat2 yang baru dan sedang menempuh terutama alam pekerjaan… Adios… Hahahoho…


Good Luck!!! ^^




Thursday, 20 August 2015

Pengeluaran Akaun 2 KWSP Bagi Tujuan Pendidikan


Assalamualaikum… Hai semua!!! ^^

Hari ni zaqea nak kongsikan pengalaman mengeluarkan wang simpanan di KWSP bagi tujuan di atas…

Entry ni sebagai panduan bagi pelajar-pelajar yang sedang melanjutkan pelajaran secara Sambilan, Jarak Jauh dan seangkatan dengannya. Maklumlah… menuntut ilmu bukan sesuatu yang free. Memang menuntut pengorbanan tak kira dari segi masa mahupun wang ringgit. But… percayalah… ia sangat berbaloi ^^

Kepada pelajar seperti zaqea ni… kadang-kadang kita terfikir untuk tidak menggunakan cara pinjaman sebagai opsyen. Anda…. Boleh menggunakan wang simpanan di KWSP (akaun 2) sebagai salah satu pilihan. Alhamdulillah, sepanjang 2 kali permohonan… kedua-duanya lulus ^^

Prosedur dari pihak KWSP juga tidak serumit yang dibayangkan. Sebelum ini… zaqea mendengar macam-macam cerita… tapi ya lah… cerita tak semua benar. So, kita try dulu and WOW!!! Tup tap… tup tap… SELESAI…. zaqea pergi ke KWSP hanya 2 kali. First, semasa mengambil borang dan kedua semasa mengemukakan dokumen di kaunter. Sekarang ni lebih mudah... permohonan secara on-line pun boleh... 

Pada asalnya, proses akan mengambil masa dalam 14 hari. Tapi… yang paling tak disangka, dalam masa 3-4 hari bekerja … Alhamdulillah permohonan telah diluluskan dan zaqea boleh terus buat bayaran (yuran pengajian)  ^^ Mudah sangat… Yang paling penting, pastikan dokumen lengkap. Jika tidak, ha….. jangan nak kata macam-macam ek  ^^

Ingin tahu cara? Orait… jom klik sini

Bagi permohonan on-line, pastikan semakan dibuat bagi elakkan pelbagai masalah dan zaqea nak nasihatkan, cetak borang permohonan sebagai salinan peribadi ^^ 

Thanks to staff2 KWSP yang berkenaan kerana layanan yang baik dan mesra. Salute.

Apa pun... Semua bergantung pada niat... Niat baik, In sha Allah... Allah beri jalan yang baik...



All The Best!!! ^^

Wednesday, 8 April 2015

Syair Arab - Busyra Su'ad

Assalamualaikum...

Hari ini zaqea nak kongsikan syair arab by Zaki Qunsul. Sebenarnya, syair ni salah satu modul untuk sem ni.... sambil2 menghafal tu... bolehlah dikongsikan bersama.

Actually, tak banyak info yang zaqea jumpa. If anyone jumpa maklumat lain berkenaan penyair ni... bolehlah share... Try klik link bawah ni... ^^

http://www.arab-ency.com/index.php?module=pnEncyclopedia&func=display_term&id=161760&m=1

Sedikit Biodata beliau ;



Salah satu syair beliau yang popular :::
1) Pengenalan...


2) Syair (Busyra Su'ad)



Kredit to subjek Maharat Al-Istima' Wal Fahm (Universiti Kebangsaan Malaysia)

Tuesday, 7 April 2015

Doa Amalan Untuk Pelajar

Assalamualaikum....

Kali ni zaqea nak share doa yang boleh diamalkan untuk semua pelajar diluar sana... memandangkan zaqea pon masih menuntut... jom semak dan amalkan... 





Semoga bermanfaat... ^^

Monday, 6 April 2015

Refresh Cita-Cita

Assalamualaikum...

Hai... ok, lama zaqea x memblogging. Rindu rasanya... Well, semakin kita kehadapan semakin kita kesuntukan sebenarnya.

Teringat kenangan semasa kecil... waktu itu dibangku sekolah. Guru kelas serahkan borang warna coklat untuk diisi oleh ibubapa... part paling tak lucu bila ditanya tentang cita-cita... (dreaming)...

Refresh... cita-cita mesti tak lari dari Polis, Guru English, Peguam & Wartawan... balik2... itulah cita-cita yang dipilih. Agaknya kenapa ye? Berhantu betul... melekat dihati.

Masa bersilih ganti, zaqea dah masuk pon alam pekerjaan... Alhamdulillah, walaupun pekerjaan sederhana namun masih boleh berbakti untuk orang lain.

"Reset niat semula, niatkan pekerjaan kita sebagai ibadah bukan kerana harta semata... kalau kita niat kerana harta dan duit... kita akan dapat penat. Tapi, kalau kita niatkan kerana ibadah untuk ummah Insya-Allah kita dapat kepuasan..."

Nasihat dari pensyarah suatu ketika dulu... Kata-kata yang ringkas tapi amat bermakna.

Insya-Allah... kaki masih melangkah untuk menggapai cita-cita... Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan untuk mencapainya...

"Ilmu itu letaknya didada, kuncinya amalan"

Semoga Allah memberkati.... aamiin